Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

El Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos ha presentat tres propostes de resolució en el marc del Debat sobre l’Orientació Política del Govern.

La primera d’elles és una encomana a l’executiu a presentar abans de finalitzar aquest 2024 les línies mestres pel benestar digital i un pla d’accions de mesures per garantir la protecció dels infants i joves en l’entorn digital.

Modificació del codi penal

En aquesta línia, en la seva intervenció, el president del grup parlamentari, Carles Naudi, ha proposat una modificació del Codi Penal per perseguir els delictes comesos amb intel·ligència artificial (IA), com la generació d’imatges falses i la modificació de fotografies amb fins pornogràfics.

“La IA obre un món d’oportunitats, però ja ha mostrat els seus riscos”

 

Sobre la modificació del Codi Penal, el conseller Carles Naudi també ha posat sobre la taula la possibilitat de contemplar l’expulsió obligatòria per a les persones que hagin comès delictes greus, com violacions, agressions i prostitució. Actualment, l’aplicació d’aquesta pena complementària és una decisió potestativa del tribunal.

Reconversió dels sectors tradicionals

La segona de les propostes de resolució presentades pel Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos és instant al Govern a presentar un projecte de llei sobre la indústria del cànnabis i aquest inclogui la participació del sector primari. Aquest nou sector a desenvolupar a Andorra, que hauria d’estar altament regulat, podria ajudar a l’aparició de la indústria mèdica.

Així ho ha expressat en la seva intervenció el president del grup parlamentari, el conseller Carles Naudi. El projecte de llei també ha de contemplar el manteniment d’un equilibri paisatgístic i de manteniment dels prats i “que no es vegin temptats de fer un gir cap al sector urbanístic”.

Aquesta és una mesura, la de cercar cultius alternatius, que aposta per la diversificació econòmica del país, que Naudi ha volgut destacar que també vindrà acompanyada d’un acostament amb la Unió Europea.

Finalment, la darrera proposta de resolució demana a l’executiu la preparació d’una prova pilot perquè els estudiants de primer any de batxillerat del sistema educatiu andorrà facin pràctiques. És una mesura que ja s’implementa al sistema francès i a altres països.

En la seva intervenció inicial, Carles Naudi també s’ha referit a la problemàtica de l’habitatge i a les mesures impulsades des de Govern i la majoria parlamentària per a fer-hi front. Ha destacat la inversió feta per l’executiu, amb l’aposta que 1.500 pisos puguin sortir al mercat en els pròxims anys. Naudi considera a més que el treball ha de ser conjunt entre els sectors públic i privat.

Un altre dels aspectes a destacar és la mesura que es vol impulsar de limitar els Habitatges d’Ús Turístic, coneguts com a HUT. Una iniciativa que ajudarà a incrementar el parc immobiliari del país i que, per tant, pal·liarà la situació de l’habitatge.

 

Carles Naudi ha destacat que és una mesura que fa passes per a la reconversió del sector turístic del país, que aposta per augmentar les pernoctacions i en disminuir els excursionistes. Per això, Ciutadans Compromesos considera que un altre dels canvis que s’ha d’impulsar és evitar la competència deslleial de les autocaravanes que no paguen la taxa turística. El president del grup parlamentari ha recordat que s’han d’aparcar als càmpings, on a més hi ha els serveis habilitats.

 

El canvi de model turístic ha d’anar acompanyat del canvi de model comercial. La proposta de CC és la d’un estudi de viabilitat sobre homologació d’IGI en només en certs productes que ja es troben fora de franquícies duaneres.

En matèria d’infraestructures, el conseller general ha volgut destacar la tasca del ministeri encapçalat per Raül Ferré, amb l’impuls d’infraestructures com els vials de Sant Julià de Lòria i la Massana. Un altre tema cabdal és la creació de centres sociosanitaris i de dia i el de la Massana, en una tasca conjunta amb el comú, aviat serà una realitat.